Macramé-hanger knopen voor je planten

Macramé-hanger knopen voor je planten

Maak een plantenhanger zoals we lieten zien het VT Wonen TV programma en in het blad VT van februari.  Zo maak je een zelfgeknoopte hanger voor je plant.

Voor de basis maak je eerst 4 geknoopte touwen die je onderling gaat verbinden. Neem voor elk geknoopte stuk 4 lengtes wol of touw van ongeveer 2,5 tot 3 meter. Je hebt dus totaal 16 lengtes/stukken nodig.

Neem de lengtes touw en zet de stevig vast de overkant van een tafelblad van de tafel waaraan je gaat werken. Dit kun je met een papierklem doen. Neem de eerste 4 lengtes touw en begin met het maken van een weitas knoop. Maak een knoop met de buitenste 2 draden zoals op de afbeelding. Als je een linker en een rechter knoop afwisselt krijg je een mooie platte knoop. Knoop je telkens rechts of links dan krijg je een gedraaide knoop.

How to Macrame

Knoop alle lengtes touw tot een lengte van ongeveer 30 cm voor een kleine pot en 40-50 cm voor een grote pot. Laat tussen de geknoopte stukken ook stukken ongeknoopt en los. Ik vind het ook leuk om de lengtes niet allemaal hetzelfde te knopen maar verschillend in te vullen. Als je maar op dezelfde lengte uitkomt. Leg de 4 geknoopte touwen nu naast elkaar. Nu ga je de touwen onderling verbinden zodat een ‘net’ ontstaat. Neem daarvoor 2 lengtes naast elkaar en neem van de linker de 2 rechter touwen en van de rechter de 2 linker touwen en knoop een weitas knoop met deze 4 touwen. Knoop 4 knopen en ga dan door met de volgende 2 lengte touw. Als laatste verbind je de buitenste 2 lengtes. Herhaal dit nog een keer met de volgende laag door weer 2 van de ene lengte en 2 van de naastliggende lengte te knopen. Laat genoeg ruimte tussen de knopen zodat de pot erin past. Pas en meet je pot desnoods tijdens het knopen. Knoop op het allerlaatst de draden bij elkaar in een grote dubbele knoop.

Tip: Wil je variatie dan kun je houten of glazen kralen aan de touwen rijgen.

Credit: Beelden met de lila geknoopte hangers komen uit een artikel uit Telegraaf Woonkatern april 2016 fotografie Rolinda Windhorst styling Judith Baehner. Andere beelden komen uit het boek ‘het Plantenlab’ fotografie Eric van Lokven, boek Judith Baehner

9 Reacties

 1. Thanks Ju, laat ik nou precies op zoek zijn naar een handleiding om deze hangers te knopen voor in ons nieuwe huis! Perfect. Groet uit Berlijn x

  Antwoord
  • Dan moet ik maar weer eens snel langskomen. Succes met knopen.

   Antwoord
 2. Heel erg mooi. Leuk om eens zelf uit te proberen!

  Antwoord
 3. Wat is dit een leuk idee zeg! Ik ben allemaal inspiratie aan het opdoen voor ons tuinhuisje. Erg leuk!

  Antwoord
 4. Wat een ontzettend leuk idee. Ik heb dit idee al meermaals voorbij zien komen. Tevens heb ik zelf thuis plantjes in glazen bollen hangen aan de waterleiding, erg stoer! Deze leuke touw hangers wil ik gaan maken voor aan de overkapping in de tuin.

  Antwoord
 5. Wat leuk zeg! We hebben de tuin inmiddels al vol geplant met appel-, peren- en sierbomen maar de veranda kan ook nog wel wat groen gebruiken. Leuke tips allemaal!

  Antwoord
 6. Hoe eenvoudig maar leuk iets soms kan zijn! En des te leuker om tegen visite te zeggen dat het zelf gemaakt is!
  Ik wil dit weekend er al mee bezig. Ben benieuwd naar het resultaat.

  Antwoord
 7. Ik moet nog even oefenen met de knopen, maar het resultaat ziet er al erg mooi uit.

  Antwoord
 8. Ik heb je tip opgevolgd en het ziet er echt prachtig uit. Bedankt!

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.